Hvis det ikke er kærlighed

  home  
   Channe Nussbaums CD "Hvis det ikke er kærlighed" er indspillet live, uden overdubs i tre forskelige sale (locations), med tre forskelige teknikere : Jens Walther(DubLab), Torben Sminge ( "salen" hos Grabowski) og Frederik Thaae ("salen" Vallekilde højskole)

Grunden til at vi valgte at indspille i sale fremfor traditionelle studier var at vi ønskede den naturlige rumklang hvor hele rummet står og vibrerer med. Dette gør til gengæld også at man kan høre alt meget tydeligt, lige fra hver en knap der bliver flyttet på klarinetten til hver en bevægelse på klaverets fodpedal.

Albumet Mixet af : John Fomsgaard (Karmacrew) Indspilning påbegyndt i 2004 og afsluttet i 2005. Hele Albummet er produceret og arrangeret af: Stephan Grabowski. (medarragør på "længe før du gik" og "farvel" Jeppe Tuxen)

Musikken er komponeret af Channe Nussbaum dels i Italien i DPA huset i Rom i 2003, resten løbende på Østerbro i hjørnestuen. Tekster : Jacob Eriksen, Nussbaum & trad. ( danske folkemusiktekster) 3 lead vokaler + kor indspillet i Jakob Holms stuestudie, Nansensgade. Jens Lysdal er sangproducer på: Hvis det ikke er Kærlighed + Syng lille pige i "Village pond studio". Lysdal har yderligere leveret postproduktion og mastering af hele albummet sammen med Lars Nissen. Halfdan E har mixet Dværghamster.

* På albummet er der 3 solo stykker så lytteren får ro i sjælen og en mulighed for at høre instrumenter alene.
 
   
Musikere på pladen er:


Anders Vesterdahl : harmonika ( track 1,2,3,4,6,7,8,10,13,14,15,16)

Jeppe Tuxen : Klaver ( track 1,2,3,4,6,8,9,10,12,16)

Mette Smidl : Violin( track 1,2,3,6,7, 8,10,16)

Bjarke Kolerus : Klarinet + bas klarinet ( track 1,2,3,5,6,7,8,9,10,14,16)

Stephan Grabowski: Perc + kor + akk. guitar + klap + fodtramp + skrig (track 1,2,4,7,8,10)

Jakob Munck : Tuba + pølsehorn + Sousaphone + vokal ( track 7,13,14)

Nikolaj Davidsen : Bas ( track 1,2,4,8,10)

Niklas Knudsen : Guitar + tréss ( track 1,4,7,10,13)

Stefan Pasborg: Trommer ( track 7,13)

Jakob Holm : Flamingo guitar (track 2)

Torben Sminge: Flygelhorn (track 13)

John Fomsgaard : kor (track 7)

 
 
1. Hvis det ikke er kærlighed   3:32
Tekst: Jacob Eriksen / Musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
2. Ungersvend 3:50
Tekst: Trad. / Musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
3. Længe før du gik 3:24
tekst: Channe Nussbaum musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
4. Syng lille pige 3:37
tekst: trad musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
5. David ( instr ) 1:31
Trad. frit eft. Joseph Moskowitz
Hør musikken.................
6. Stjernerne 4:17
tekst: trad musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
7. Dværghamster 3:13
tekst: Jacob Eriksen musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
8. Farvel 4:05
tekst: Channe Nussbaum musik: Channe Nussbaum/Jeppe Tuxen
Se lyrik og hør musikken
9. Furien Esther ( instr ) 0:49
musik: Jeppe Tuxen & Bjarke Kolerus
Hør musikken.................
10. Alene 4:12
tekst: Channe Nussbaum musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
11. Det var en lørdag aften 2:07
tekst: trad musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
12. Aftenmusik ( instr.) 1:38
musik: Jeppe Tuxen
Hør musikken.................
13. Skilt fuldstændigt ad 4:48
tekst: Channe Nussbaum musik: Channe Nussbaum
Se lyrik og hør musikken
14. Tzu Mishelo 2:58
Trad.
Hør musikken.................
15. Dalen i dragalina (instr) 1:39
musik: Anders Vesterdahl
Hør musikken.................
16. Stjernerne ( instr ) 4:17
musik: Channe Nussbaum
Hør musikken.................Jyllandsposten

Af JAKOB LAMBERTSENFem stjerner ud af seks!På sin første egentlige soloplade trækker Channe Nussbaum på hele sit mangfoldige erfaringsgrundlag.

DANSK VERDENSMUSIK
De indledende toner får én til at tænke på gamle cubanske mænd. Men så kommer røsten, en sjælfuld mellemting mellem Lis Sørensen og Annisette. Siden følger flamenco-elementer, sigøjner- og klezmer-stemninger, klaverballader ...

En del vil vide, at Channe Nussbaum har involveret sig i de jødiske traditioner i Trio Klezmer og Spielniks, og at hun i et par tilfælde har prøvet kræfter med grandprixpop. Færre vil erindre, at hun for 18 år siden i bandet Goy forsøgte at gøre Sanne Salomonsen kunsten efter som rockmama.

Nu kommer den egentlige solodebut fra en sangerinde, som er blevet 45 år. Der er ild, hjerte og smerte i hendes musik - lidt på samme måde som i Lis Damms sørgeligt oversete "Knogler & ben" fra 1992. Channe Nussbaum har sin egen musikalske stil, lidt balkan-agtig, lidt sigøjner-agtig, men frem for alt præget af hendes egen personlighed.

Hun har dog fået vital sangskriverhjælp, musikalsk assistance og inspiration af bl.a. Jacob Eriksen (Shirtsville) og Stephan Grabowski, men de numre, som hun har været ene om at skrive, står stærkest - f.eks. den nøgne skilsmisselyrik i "Skilt fuldstændig ad", "Alene" - og "Farvel":

Blomster der drukner i omsorg / stearinlys der aldrig bliver tændt / ord der sidder i halsen / som om intet er hændt

Det virker ærligt, autentisk og selvoplevet. Vigtig er den afslappede intensitet, hun lægger i dem. Helt for sig selv står "Det var en lørdag aften" med den gamle tekst, men med ny melodi - sunget uden akkompagnement. Modigt.
Information

af Klaus Lynggaard

8. april 2006


Stærk, sensuel og sjælfuld Helheden er intens, organisk og velfungerende, men det er Channe Nussbaum, der blæser liv i den med sit stærke, sensuelle og sjælfulde foredrag

Danske Channe Nussbaum synger sig med baggrund i klezmermusikken helt ind til tingenes hjerte på sin dragende, farlige og underspillede solodebut

Channe Nussbaum har i dén grad sjæl. Det har vi (forhåbentlig) alle, men hun formår så lige at få ført den med over i sit i forvejen stærkt lidenskabelige sangforedrag, hvilket er med til at gøre Hvis det ikke er kærlighed, hendes debut-cd, til så hamper en udgivelse som tilfældet er. Hun tilfører sine sange og fortællinger uangribelig troværdighed ved hjælp af den såvel passion som præcision, hvormed hun går til materialet. Og ikke så lidt farlighed, der kommer frem de steder, hendes naturlige hæshed får lov til at forblive intakt.

Det er ikke skønsang i klassisk forstand og tak for det. Man behøver faktisk ikke lytte efter ordene (men gør det bare alligevel!), men kan i stedet nøjes med at hengive sig til stemmens vildskab i sig selv og de små finurlige klanglige nuancer, der strømmer én i møde fra dette lidenskabelige menneske, der er som gjort af musik fra top til tå. Helheden er intens, organisk og velfungerende, men det er Nussbaum, der blæser liv i den med sit stærke, sensuelle og sjælfulde foredrag, der på det nærmeste lyder som om det manes op af jorden under den syngende.

Så er der materialet, som mestendels består af hjerteflående og voldsomt bedrøvelige fortællinger fra kærligheden og begærets overdrev, gerne med en snert af det absolut fatale. Ja, det er så sørgeligt, at man bliver i helt godt humør. Som det hedder i "Syng lille pige":
"Syng lille pige, om elskov og had/ syng, det gør mig så glad".

Lige nedenunder det smertefulde, det higende og det farlige lurer nemlig et livsmod og en vitalitet, der løfter dette både forføreriske og underspillede udspil endnu en tak opad. Det fornemmes, at der er noget på spil og det er en voksen kvinde, der synger, for her er meget langt til de sædvanlige danske kvindeudgivelser, hvor måne rimer på dåne og alt er så lyserødt romantisk, at det er lige til at blive forstemt over. Gennem pladen løber en sørgmodig folkemusikalsk tone, der ikke kan andet end gribe lytteren og løfte hende ud af hverdagens fortrædeligheder og ind i et rum, hvor det gør rigtig, rigtig ondt.

En fortryllende mikstur Nussbaum har til dato primært gjort sig bemærket som klezmersanger i diverse københavnske sammenhænge og det der molstemte østeuropæiske tonefald gennemsyrer også pladen her, med et par stilistiske afstikkere hid og did. Som der står i bookletten:
"Dette album er en slags musikalsk landkort med inspirationer, der spænder lige fra cubansk salsa over Tom Waits, Piazolla, Klezmer og til dansk folkemusik."

Så har kunstnerinden måske meget godt fået indkredset sit musikalske rum, som tilføres ikke så lidt af de mange fremragende musikere, der medvirker. Anders Vesterdahls lyrisk sikre trækharmonika binder det hele sammen, godt hjulpet af sted af Jeppe Tuxens diskret lydhøre klaver, Mette Smidls træfsikre violin og Bjarke Kolerus ekspressive tryllerier på såvel almindelig klarinet som bas ditto. Mens pladens meddigtende producer og taktfulde arrangør, den altid inspirerende Stephan Grabowski giver den på guitar og slagtøj.

Derudover dukker kapaciteter som bl.a. guitarist Niklas Knudsen, tubaisten Jakob Munch og bassist Nikolaj Davidsen op på diverse spor og helheden er blevet en fortryllende mikstur, der kan indtages ved (og mod!) snart sagt enhver form for hjertebræk, der måtte tilstøde én. Det hele er indspillet vibrerende live uden overdubs eller andre tekniske spidsfindigheder, hvilket i dén grad er med til at give musikken fremdrift, stemning og bevægelse. Det er som kunstnerinden selv alt sammen meget levende og intenst og så swinger det, så det er en ren fornøjelse. Det er ganske givet, at var man lavet af træ, kunne man sidde helt, helt stille til numserystere som "Dværghamster", "Farvel" og "Alene", men denne anmelder må under pres bryde sammen og tilstå, art han havde endog meget svært ved at forholde sig i ro, mens disse pladens tre mest markante up tempo-udladninger stod ud i rummet. Og de bryder befriende og tiltrængt med de mange grumt desillusionerede ballader, som udgør hovedretten i denne udsøgt anrettede menu.

Mesterligt
Sangene stammer fra allehånde kilder; Nussbaum står selv for en del af dem, ind i mellem i samarbejde med Jacob Eriksen (som nogle måske vil huske fra Århus-bandet Shirtsville), men flere af dem har hun fundet i det folkemusikalske dyb. Der skal en del østrogen til at turde iklæde teksten til den udødelige "Det var en lørdag aften" nye musikalske gevandter, men Nussbaum har erstattet den oprindelige (udødelige!) melodi med sit eget bud på samme, hvilket endnu engang beviser, at frækhed betaler sig. Det skader ikke sagen, at det afsynges a cappella, uden lir eller forsiringer.

Også tussegamle tekster som "Ungersvendsdrøm", "Syng lille pige" og ikke mindst den mesterligt kuldegysningsinducerende "Stjernerne" har Nussbaum komponeret ny og spillevende musik til, uden ansats til hverken det glatte eller det søgte; tværtimod fungerer tekst og musik perfekt sammen og hendes rødder i diverse folkemusikalske rammer fornægter sig ikke i disse fortællinger om kærlighedens filtrede vildveje.

Det er hele tiden enkelheden, der står i centrum her. Hverken musik eller tekst puster sig op til mere end det kan bære (hvilket i øvrigt er en hel del), hvorfor man som lytter uden forbehold køber udsagnene om de der fatalt ladede møder med den der forbandede kærlighed. Pladen emmer af nærvær og levet liv og man drages uvægerligt imod den igen og igen, thi den har en ambiens, der ofte savnes i nyere musik.

For selvfølgelig er det pisse gammeldags at lave musik af denne karakter og på den måde. Men det fungerer og skaber et rum udenfor tid og sted, som denne signatur med stor glæde og fornøjelse har tænkt sig at flytte ind i et stykke tid. Så når der nu hænger et "Do not disturb"-skilt på min dør, er det alvorligt ment. Moderniteten og neoliberalisterne klarer sig nok et stykke tid, men vi drager i indre eksil.


GAFFA.dk


Af Torben Holleufer


Channe Nussbaum har livet og mere til på spil på en debut, som er kunstnerisk moden og med stor variation i virkemidlerne
Channe Nussbaum har i en årraekke markeret sig på den danske scene. Først dukkede hun op i Dansk Melodi Grand Prix, siden med orkestret Goy, og endelig sammen med blandt andre Torben Steno i klezmerorkestret Spielniks. Nussbaum har jødiske aner, og klezmer er den spillemandsmusik, der opstod i jødiske menigheder i Østeuropa, og som har fået en revival i de sidste ti år. Og i de omgivelser har den begavede sangerinde fundet udtryk for sin fine stemme, der kan minde lidt om det organ, der sidder i halsen på Annisette.
Nu er Channe Nussbaum ude med dette dybt personlige album, som har masser af klezmer i sig, men som også har vidunderlige afstikkere ud i tango og flamenco. Orkestret er fantastisk, og med årene er det lykkedes Channe Nussbaum at samle et hold musikere, der har hendes høje niveau, og resultatet er en plade, hvor divaen satser hele butikken og vel at mærke lykkes med det meste. Som på sangen Farvel, hvor der er et sindrigt Piazzolla-agtigt forspil, eller den følgende med titlen Furien Esther, hvor den allestedsnærværende virtuose klarinet giver en smægtende overgang til Alene, en hyldest til singler, hvor de danske verslinjer ligger lige i munden.
Der er stadig masser af klezmer i Channe Nussbaum, men hun bringer os på denne plade velgørende tæt på hjertet, som banker stærkt i en københavnsk virkelighed med troværdige udtryk fra den jødiske diaspora. Modent, varieret og originalt udspil fra en sjæl, der brænder på alt andet end vågeblus.